Voeten en diabetes
Soorten behandelingen
Het is nu een algemeen bekend feit dat het aantal relatief jonge mensen met diabetes stijgt, waardoor complicaties op de langere termijn ook steeds vaker voor zullen komen. Waaronder de hart en vaatproblematiek. Maar ook zeer zeker allerlei soorten van complicaties aan de voeten. Dit is nog steeds onder de diabeten, in grote tegenstelling tot de medische wereld, een groot onderschat probleem.
Niet alle diabeten hebben of krijgen complicaties aan hun voeten, maar het aantal diabeten dat wel complicaties krijgt, groeit nog steeds. De complicaties kunnen variëren van een droge huid tot diepe ulcera (voetzweren). De medische wereld erkent steeds meer het belang van een goede screening van de voeten door adequate screening en vroegtijdig opsporen van complicaties, kunnen veel problemen worden voorkomen
Risicofactoren voor de voeten:
1 Neuropathie: (Aandoening van de zenuwen)
– Sensibele neuropathie: stoornis in de gevoelswaarneming.
– Motorische neuropathie: uitval van de kleine voetspiertjes waardoor de stand van de voet alsmede die van de tenen zal gaan veranderen met als gevolg een andere drukverdeling onder de voet.
– Autonome neuropathie: vorm van zenuwletsel, voeten lijken op het eerste gezicht goed doorbloed en voelen lekker warm aan, maar schijn bedriegt.
2 Angiopathie: (Aandoening van de bloedvaten)
– “Etalagebenen”
– Gangreen (afsterven van bijv. een teentje door vaatafsluiting)
– Ischemische wondjes: door gebrekkige zuurstofuitwisseling kunnen wondjes niet meer genezen. Deze wondjes ontstaan vaak door druk en/of wrijving zoals verkeerd schoeisel maar kunnen ook ontstaan door het verkeerd knippen van de nagels.
3 Limited Joint Mobility:
Verstijving en verdikking van het bindweefsel rondom gewrichten geeft een veranderd looppatroon, veranderde druk- en schuifkrachten die de huid niet kunnen verwerken en welke door sensibele neuropathie niet meer worden waargenomen.
– Verstijving in de enkel en het grote teengewricht.
– Risico op wondjes voornamelijk onder de voorvoet.
Ook voor mensen met diabetes kan de registerpodoloog veel betekenen. De voeten van diabeten veranderen bijna elk half jaar. Dit vereist regelmatige controle. Aangezien de veranderingen van de diabetische voet veelal door de cliënt niet zelf wordt opgemerkt, is het dus van groot belang om de voeten regelmatig te laten controleren. Hierdoor kan als het nodig is, tijdig een behandeltraject worden gestart door de registerpodoloog zelf of wordt er tijdig doorverwezen naar bijvoorbeeld de huisarts of diabetespoli.
Waaruit bestaat een diabetische voetscreening ?
Uitgebreide anamnese
Testen van oppervlakkige gevoelsstoornissen
Testen van diepere gevoelsstoornissen
Testen koude / warmte gevoel
Observatie van de huid
Testen gewrichten
Inspectie schoenen en sokken
Meten van de voetlengte
Maken van een blauwdrukken of digitale voetscan
Functieonderzoek van de voetgewrichten De voeten van diabeten veranderen bijna elk
half jaar. Dit vereist regelmatige controle.