Voeten en reuma

Soorten behandelingen

Onder de term reumatische aandoeningen zijn meer dan 200 aandoeningen bekend. Natuurlijk hebben ze allemaal hun eigen oorzaak en specifieke kenmerken. Ongeveer 80-90% van alle reumapatiënten heeft voetklachten en daarnaast  kan worden gezegd dat de belangrijkste klacht van een patiënt met een reumatische aandoening pijn is.

Reumatische aandoeningen vallen onder te verdelen in een aantal hoofdgroepen, de meest voorkomende reumatische aandoeningen zijn:

Ontstekingsreuma– Reumatoide Artritis, Juveniele Chronische Artritis (JCA)
Artrose – Slijtage van gewrichten door overbelasting of ouderdom
Weke delen reuma Bijvoorbeeld fibromyalgie
Overige aandoeningenBijvoorbeeld jicht

De prioriteit van de Registerpodoloog is om de functie van de voet te behouden of te herstellen. De behandeling kan bestaan uit een individueel op maat gemaakte steunzool, waarmee kan worden gezorgd voor ondersteuning en stabilisatie, voor het reduceren van belasting (vaak voornamelijk onder de voorvoet en buitenste voetrand) of het accepteren van de voetgewelven.

Daarnaast zal er een gedegen schoenadvies worden gegeven en/of kleine aanpassingen aan de schoen (bijvoorbeeld een afwikkelrol) worden doorgevoerd. Het is namelijk prioriteit om de functie van de voet te behouden of te herstellen. Dit kan onder andere door het toepassen van aanvullende therapieën zoals vilttherapie, ortheses, tapen etc.

Kenmerken van een voet met een reumatische aandoeningen zijn onder andere:

  • Gewrichtsontstekingen (aan beide zijden)

  • Bredere voorvoet

  • Scheefstaande grote teen

  • Zwelling aan de tenen

  • Afwijkende stand van de andere tenen

  • Reumaknobbels