Schimmeldiagnostiek

Soorten behandelingen

De ervaring laat zien dat er veel mensen rondlopen met “kalknagels” of beter gezegd schimmelnagels. We zijn voortdurend in contact met micro organismen, schimmels en hun sporen die in principe besmettelijk zijn. De sporen van de schimmels hebben een grote overlevingsdrang en zijn jarenlang nog besmettelijk.

Schimmels houden van warmte en van vocht en kunnen zich onder deze omstandigheden prima vermenigvuldigen. Bronnen van infecties zijn voornamelijk zwembaden, douches van sporthallen en sauna’s maar ook door het veelvuldig gebruik van zeep kan men een infectie oplopen. Zeep tast namelijk de natuurlijk barrière van de huid aan waardoor de schimmel makkelijk kan binnendringen.

In de praktijk blijkt het lang niet altijd eenvoudig om van de schimmelnagels af te komen. Mensen hebben vaak al van alles geprobeerd, van medicijnen tot aanstippen toe. Om een behandeling te laten slagen is het van belang om te weten of er inderdaad sprake is van een schimmelinfectie. Er zijn namelijk meerdere oorzaken voor een verkleuring van de nagels waardoor het ogenschijnlijk kalknagels lijken, zoals psoriasis, medicijngebruik, bacteriën of andere inwendige aandoeningen.